piątek, 15 lipca 2016

STUDENCKIE PAPU #2



Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, a Ty masz w kuchni tylko jabłka.. nie ma nic prostszego niż babeczki! Ten przepis podrzuciła mi kiedyś koleżanka z roku. Jest bardzo prosty i uważam, że w sam raz na studencką kieszeń. Nie jest czasochłonny, a dodatkowym plusem jest to co studenci lubią najbardziej, czyli dowolna możliwość modyfikowania go.
Składniki których będziemy potrzebowali:
  • 2-3 jabłka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli (taka większa szczypta)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego

    Przygotowanie:
    Jabłka myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kosteczkę, ja zazwyczaj obieram ze skórki, ale nie jest to konieczne. Do pokrojonych jabłek dodajmy sok z cytryny i cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
    Mąkę, cukier, sodę i sól wsypujemy do miski, mieszamy z mlekiem, olejem, octem oraz cukrem wanilinowym. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy jabłka, mieszamy wszystko razem i nakładamy do foremek czy papilotek.
    Pieczemy przez około 30 minut.
    GOTOWE!
W przepisie możemy wykorzystać dowolne owoce, możemy też zamiast owoców dodać bakalie. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie łatwe do przekształcenia przepisy, zawsze mogę wykorzystać to co akurat mam w kuchni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Miło, że jesteś!